Müzik Haberleri

Çukurova Devlet Senfoni OrkestrasI insaat Çukuru

içindekiler
Ana Sayfa
Ege Üçülü (16 Eylül 2007 Dinletisi)
Ensemble Feverish Music OrmanI
Mersin Polifonik Korolar Dernegi Duyurusu!
"Carnegie Hall"de Genç Türk Piyanist!
Kürt KorolarI
Kültürel TanIsmalar
Bir ÇalgIyI TanIyalIm
Çukurova Devlet Senfoni OrkestrasI insaat Çukuru
AKM YIkIlamaz
Ankara UluslararasI Caz Festivali - 2007
Say'a Destek, Yas.lIçam'a Tepki
Müzik Bölümleri Verimlilik Cetveli
Devlet TiyatrolarI Köftecisi
Yilmaz, Tuncay
Ernst Reuter Girisimi - Jungenç OrkestrasI
istanbul Kent OrkestrasI'nIn Yeni Müdürü
Nezih Seçkin'den Bir HatIra

''Müziklopedi Müzik Ansiklopedisi'' Tuğrul Göğüş tarafından internet ortamında
küğcüler ve küğseverlerin yararlanması amacıyla hazırlanmaktadır.
   "Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası"nın
   "Bir Türlü Tamamlanamayan Dinleti Salonu"nun İnşaat Çukuru

     Aşağıdaki resimler “Çukurova Müzik Dostları Derneği” üyesi sayın Dr. Gülay Satar tarafından gönderildi.

     Bu resimler geçmiş yıllarda “Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü”nden binbir zahmet ile alınarak tescil edilen ve üzerinde Adana kentine yakışır bir dinleti salonu inşaatı yapılmak üzere ayrılan alanın günümüzdeki acıklı halini göstermektedir.

     Türkiye’nin bir dinleti salonu yapılması için ayrılan en geniş alanı idi bu toprak parçası... Bu denli geniş bir alanda bir inanılmaz gerçekleşecek ve ülkemizin en iyi dinleti salonu inşa edilecekti.

     “Seyhan Baraj Gölü”ne bakan, ulaşımı kolay, kent gürültüsünden uzak, “Çukurova Üniversitesi”ne birkaç kilometre mesafedeki bu alan üstelik bir çam ormanının içindeydi.

     Bu alanda yapılacak salon için tasarımlar yapıldı, içlerinden en güzeli seçildi. Arbotreum, otopark, dinlenme alanları, açık hava etkinlikleri, son derece büyük bir salon, bu salona paralel ikinci bir salon, yönetime ayrılan odalar, konuk odaları ile inanılmaz bir projeydi bu...

     Adanalılar böyle muhteşem ve iyi yapılmış bir proje karşısında çok büyük sevinç ve gurur duydular. Nihayet bu güzel kente yakışan bir dinleti salonuna kavuşacaklardı.

     Hatta bu salonun inşaat çukuru kazıldı, temelleri bile atıldı. Ancak heyhat!... Gerek işbaşına gelen hükümetlerin, gerek ardı ardına değişen kültür bakanlarının ve bu bakanların her değişmesi ile değişime uğrayan “Güzel Sanatlar Genel Müdürleri”nin ve gerekse de işbaşına gelen yerel yöneticilerin hiçbiri bu projenin tamamlanması ile ilgili küçük parmaklarını bile kımıldatmadılar.

     Kazılan çukur ve temelleri atılan inşaat öylece kalakaldı. Ne yazık ki temel betonları ile birkaç kolondan oluşan bu yapı zaman içinde yağan yağmurların, kış soğuklarının ve yaz sıcaklarının, Adana’nın rutubetinin etkisi ile çürüdü. Yapılan tüm yatırım ve çizilen o enfes proje boşa gitti. Belki de bu proje çizimleri şu anda kaybolmuştur bile...

     Günlerden bir gün halkçı olduğunu söyleyen bir kültür bakanı geldi ve bu alanın önemli bir bölümüne orduevi yapılması için izin verdi, “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Müdürlüğü”ne de yalnızca bilgi verme maksatlı bir tek sayfalık yazı gönderildi. Kültür Bakanlığı katında yapılan tüm uğraşlar sonuçsuz kaldı.

     Böyle bir kültür merkezinin yapımı için bulunamayan para bir anda bulundu ve göl manzaralı, süper lüks bir orduevi çok kısa zamanda kuruldu.

     Yapılamayan bu kültür merkezinde dinletiler verilecek, sinfonik konserler dinlenecek, opera ve baleler izlenecek, tiyatrolar sunulacak, resim ve heykel sergileri açılacak, kitap ve sanat malzemeleri satışı gerçekleştirilecekti. Bu birimlerin yönetimleri de aynı binadan yapılacağı için idari sorunlar daha kolay aşılacaktı.

     Bu muhteşem binanın oturacağı alanda bulunan çam ağaçlarının önemli bir bölümü kazılan inşaat çukuru için kesilmişti. Kalan ağaçların hatırı sayılır bir bölümü de orduevi inşaatı için yok edildi.

     İşte şimdi bu alana çöp dökülüyor, çöp toplayarak hayatını kazananlar burayı plastik, metal ve kağıt hurdalarını ayrıştırmak için kullanıyorlar.

     Hiç değilse hayallerimizi süsleyen bu muhteşem kültür merkezi çevreyi korumak gibi hayırlı bir işe yarıyor.

     Çukurun hiç işlevi olmamasındansa!...

     Bu resimleri çektiği ve gönderdiği için sayın Dr. Gülay Satar’a teşekkür ederim.

   Tuğrul Göğüş
     27 Ekim 2007, Cumartesi / Adana

cukurovadevletsenfoniorkest1.jpg

cukurovadevletsenfoniorkest2.jpg

cukurovadevletsenfoniorkest3.jpg

Tuğrul Göğüş